De eindeloze mogelijkheden van het ‘nieuwe WiFi’

Edwin Guliker Netwerk engineer
Martin Gol
Salesmanager telecom
13.02.2019

7 februari 2019 was het weer zover, de jaarlijkse Aerohive Experience Day. Ieder jaar geeft dit cloudmanagement bedrijf een kijkje in haar keuken. De onderwerpen die voorbij komen zijn voor ons interessant, en al helemaal voor u, de gebruiker!

“Ik heb toch al goed werkend WiFi-netwerk?” zult u mogelijk denken. Maar is dit netwerk klaar voor de explosieve groei aan devices die komen gaat? Kunt u hiermee inspelen op de belangrijkste ontwikkelingen? En is de beveiliging voldoende om het toenemende aantal ‘digitale aanvallen’ af te weren? Ik vertel het u in deze blog.

Veel organisaties groeien, met of zonder groeistrategie. Eén ding is duidelijk: groeien is leuk en positief. Groei vraagt ook om een nieuwe kijk op uw WiFi-netwerk. Want meer medewerkers en meer vestigingen betekent ook meer eisen en wensen. Ik geef u 4 tips voor een groeibestendig WiFi-netwerk.

Een explosieve groei van devices

Er zijn wereldwijd circa 10 miljard devices in gebruik. De verwachting is dat dit in 2020 zo’n 50 miljard zal zijn. Vijf keer zo veel! Een belangrijke reden van deze groei is het zogenaamde ‘internet of things’. Een thermostaat, televisie, en alarmsysteem maken dankbaar gebruik van uw netwerk. Enorm gemakkelijk, maar heeft u ook nagedacht over wat u vraagt van uw WiFi-netwerk? Meer clients, dus meer interventie en dus vertraging op uw (waarschijnlijk 802.11ac) WiFi-netwerk. En dan ben ik nog niet eens begonnen over de rechten, rollen en beveiliging.

WiFi 6 – de nieuwe standaard

De devices die de komende tijd worden gelanceerd zijn bijna allemaal klaar voor dé nieuwe WiFi-standaard: 802.11 AX of ‘WiFi 6’. Dus overweegt u een upgrade van uw WiFi-netwerk? Of moet u een nieuw netwerk aanleggen? Dan adviseer ik u te kiezen voor WiFi 6. U profiteert van een betere verbinding, meer clients op een netwerk en als kers op de taart: het komt de batterij van de clients enorm ten goede!

Maak het hackers niet te makkelijk

Aan de ene kant zien we dat het aantal devices en dataverkeer groeit. Helaas geldt dit ook voor het aantal digitale aanvallen. En het gevaar komt vanuit verschillende hoeken. Hackers komen binnen via andere gebruikers, e-mail (phishing), niet goed beveiligde apps, onveilige wifi spots en mobile devices. En eenmaal binnen liggen alle gegevens voor het oprapen.

Security is een topic waar we niet langer om heen kunnen. Aerohive haalde daarom meermaals hun A3 NAC oplossing aan. U voorkomt dat hackers uw netwerk binnendringen door device profiling, beveiligde onboarding (veilig inloggen), op rollen gebaseerde toestemming en professionele policies. Daarnaast bent u voorzien van een back-up met deze A3 NAC oplossing.

Cloud, IoT, 5G, AI en meer

Eén ding werd maar al te duidelijk gemaakt: we zijn pas aan het begin van de mogelijkheden van WiFi en draadloos internet. En dus volgen de ontwikkelingen elkaar in een rap tempo op. Zonder op de details in te gaan geef ik u enkele belangrijke ontwikkelingen mee:

  • Cloud everything, alles in de cloud en hoe dit te managen.
  • IoT, en de explosieve groei van devices die hiermee gepaard gaat.
  • 5G, hoe gaat dit samen werken met WiFi?
  • AI & machine learning, met alle data voorhanden kunnen machines steeds beter zelf beslissingen nemen en uitvoeren.
  • Blockchain, samenwerken zonder third party.

En dan heb ik nog lang niet alles genoemd! Houdt u er rekening mee dat uw WiFi-netwerk toekomstbestendig moet zijn als u mee wilt gaan in deze ontwikkelingen.

Is uw organisatie klaar voor de toekomst?

Het is een flinke uitdaging om alle informatie, mogelijkheden en trends van deze dag in één blog te stoppen. En u dan ook nog eens vertellen hoe uw organisatie hier de vruchten van kan plukken. Dit verschilt per organisatie. Daarom kom ik graag bij u langs om de mogelijkheden voor uw organisatie toe te lichten.

Webinar 21 maart 11.00: AI en Machine Learning voor netwerken

Deze webinar behandelt praktische strategieën voor het implementeren van AI en Machine learning in netwerken. Bijvoorbeeld op het gebied van troubleshooting en monitoring. Met de groei van het aantal gebruikers én IoT devices is hier dringend vraag naar. Benieuwd hoe hier mee om te gaan? Volg deze webinar gratis!

Deze blog is eerder geplaatst op Lagarde.nl
Vraag stellen
Vragen? Stel deze hieronder en u ontvangt zo spoedig mogelijk antwoord.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen

4 tips voor multisite zakelijk WiFi

Edwin GulikerNetwerk engineerReacties: 006.12.2018WiFi op meerdere vestigingen? Aerohive biedt een perfect beheersbare oplossing voor al uw vestigingen. Bekijk de mogelijkheden en tips.Veel organisaties groeien, met of zonder groeistrategie. Eén ding is duidelijk:...

Lees meer

De meest voorkomende WiFi-problemen in magazijnen

Theo van SligtenhorstAccountmanagerReacties: 006.07.2018Is het magazijn waarin u werkt voorzien van WiFi? In hoeverre zijn de werkzaamheden én automatisering afhankelijk van een goede draadloze verbinding? Dan herkent u ongetwijfeld de irritatie wanneer de verbinding...

Lees meer

WiFi-netwerk voor je bedrijfsproces

Bert NoteboomAlgemeen directeurReacties: 006.11.2017“Skypen, mailen, werken in de cloud: het is niet meer weg te denken uit de hedendaagse werkomgeving. Wat betekent dit voor uw WiFi-netwerk?” Met een Aerohive netwerk heeft u de oplossing om de productiviteit van uw...

Lees meer

Deze website gebruikt advertentiecookies. Door op 'Oké, sluiten' te klikken geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie of om uw instellingen aan te passen.
Annuleren